Laatst brachten we een bezoek aan het Kröller-Müller Museum, als onderdeel van onze opdracht om de duurzaamheidsprestaties van het gebouw en de organisatie te beoordelen.
Naast dat het museum in een prachtige omgeving ligt (midden in Het Nationale Park De Hoge Veluwe), viel het ons op dat in het gebouw veel daglicht wordt gebruikt (in tegenstelling tot de meeste musea waar het juist heel donker is). Hierdoor is er veel natuurlijk licht, en weinig kunstlicht nodig (en lagere kosten).
Verder hebben ze een natuurlijke manier om regenwater op te vangen en te gebruiken voor de tuin, en in de toekomst voor de spoeling van de toiletten.
Het Kröller-Müller heeft als organisatie hoge ambities als het gaat om duurzaamheid. Het mooie is dat ze een intrinsieke drijfveer hebben om de aarde leefbaar te houden. Frits de Vogel begeleidt het museum hierin om geschikte maatregelen toe te passen en het BREEAM-NL Assessment voor te bereiden. Hierdoor leveren ze niet alleen een bijdrage aan een ‘leefbare wereld’, maar geeft ook direct lagere kosten (aan energie, onderhoud), win-win dus.
Ze willen een BREEAM-NL In-Use certificaat behalen met een ambitie van 4 (van de 5) sterren – “Excellent” genaamd. Een (zeer) hoge ambitie. We zijn uiteraard blij dat we de opdracht hebben gekregen om ook van dit museum de duurzaamheidsprestaties te mogen beoordelen.
Op de Facebook pagina van het Kröller-Muüller Museum is een filmpje te zien over de duurzame initiatieven van het museum.